Hoop in het donker, The Passion Leidsche Rijn verovert Castellum Hoge Woerd!

Het hoogtepunt van de derde editie van de lokale variant van The Passion vond dit jaar plaats in Castellum Hoge Woerd. Voor de vertelling van het Paasverhaal van Jezus uit de Bijbel was er geen beter decor denkbaar dan dit herbouwde Romeinse fort; omlijst met liedjes die we kennen uit de landelijke The Passion kwam het verhaal hier tot leven. Er liepen zo’n 100 mensen mee met de processie en er kwamen meer dan 500 mensen op het event in de avond af.

Overdag was het kruis te vinden in winkelcentrum Vleuterweide. Voorbijgangers maakten een praatje met een van de vrijwilligers, kregen een biologisch afbreekbare ballon in de vorm van een hart of raakten het kruis even aan voor een stil moment van bezinning. “Het kruis doet altijd iets bij mensen: het legt verbinding, roept een diepere laag op en maakt ruimte voor kwetsbaarheid. En soms voelt iemand weerstand, ook dat mag er zijn bij Jezus’ onvoorwaardelijke liefde”, legt Harmen van Doorn van de organisatie uit. “Deze dag was een aanleiding om hier iets te delen met anderen over rouw, verdriet en zorgen. Er is van alles wat mensen met zich meedragen.”

Verlichte kruis gedragen door ouderen en jongeren

Een bijzonder moment van The Passion is de processie, die vanuit Vleuterweide in het schemerdonker naar Castellum liep. Het verlichte kruis werd gedragen door ouderen en jongeren. Eenmaal aangekomen heette verteller Jesse van der Giessen de mensen welkom. Mede-verteller Rick Willemsen introduceert: “Dit is het verhaal van overgave en verbinding, een verhaal over kwetsbaarheid en kracht. Een verhaal over angst en onzekerheid.” “En”, vult Jesse aan, “Het is ook een verhaal met uiteindelijk verlossing, bevrijding en redding.”

‘Hoop, als alle hoop vervlogen lijkt’

Afgewisseld met liedjes als ‘Altijd wel iemand’, ‘Hou me vast’ en ‘Zwart wit’ beleefden de bezoekers het eeuwenoude Paasverhaal: Het moment dat Jezus in de steek wordt gelaten door zijn vrienden – “Vinden we het sowieso eng om iemand anders te vertrouwen?” Het verraad door Judas – “Dit is toch een menselijke reactie? Weglopen als het ingewikkeld wordt.” En het indrukwekkende moment als Jezus sterft waar de lichten doven en de muziek stil is. Na de stilte valt de zangeres – zijnde Maria – in met het krachtige lied ‘Laat me nu toch niet alleen’. “Jezus’ dood lijkt het einde”, zegt Jesse. “Maar dat is niet zo”, vertelt Rick verder vanaf de muur van Castellum. “Jezus had al voorspeld dat hij uit de dood zou opstaan. Er blijft dus hoop, zelfs als alle hoop vervlogen lijkt.”

Oproep om naar elkaar om te kijken

De vertellers roepen op om het verhaal niet langs je heen te laten gaan. “Het zou goed zijn als we vaker zouden omkijken naar elkaar, elkaar iets kunnen gunnen. Dat we dingen samen doen. Elkaars hand pakken en weten: ik hoef het niet alleen te doen.” En ook de link met het thema ‘Ik ben bij je’ werd daarmee concreet. Jesse: “Laat mensen om je heen dicht bij je staan. En God ook. Jezus zegt: ‘Ik ben bij je’. Voor altijd.”

Samenwerking van kerken

De organisatie van The Passion Leidsche Rijn ligt in handen van een samenwerking van kerken uit Leidsche Rijn. Sponsoring door lokale ondernemers en het initiatievenfonds van de gemeente Utrecht maakten de organisatie financieel mogelijk. Veel vrijwilligers werkten mee, waaronder voor de muzikale begeleiding die in handen was van band Invited Worship. Op Witte Donderdag (dit jaar op 17 april) is de nationale The Passion op televisie, live vanuit Terneuzen.

Meer informatie over The Passion Leidsche Rijn of Pasen in de kerken van Leidsche Rijn is te vinden via www.vinexplore.nl

E-mail voor vragen naar passion@rijnwaarde.nl